Professional knowledge about zippers

Release time:

2024-11-19 14:38

1. What is a zipper?
Answer: A connector consisting of two flexible tooth chain belts that can mesh with each other and a puller that can be repeatedly opened and closed. A zipper is a connector consisting of two flexible, meshing single-sided tooth chains that can be repeatedly opened and closed.
2. What are the types of zippers?
Answer: Closed-end zipper, single-open-end zipper, double-open-end zipper.
3. What is a tooth chain?
Answer: When two matching single-sided teeth are continuously meshed with each other, the teeth on both sides form a tooth chain.
4. Tooth width: The width across the meshing teeth, or the width of the tooth foot on which the zipper puller pulls.
5. What is the pull-in and pull-out lightness?
Answer: The maximum force of the zipper pull-in process under specified conditions.
6. What is the puller and puller combination force?
Answer: The limit force of breaking the puller by pulling it vertically from the puller body to the back.
7. What is the load pull times?
A: The number of times the zipper can withstand the reciprocating pull of the slider under the specified transverse and anti-longitudinal tension.
8. What is an open-end zipper?
A: When the zipper is pulled open, the two sides of the chain belt can be completely separated.
9. What is the horizontal pull strength?
A: The horizontal limit force applied to the chain teeth and the fabric belt under specified conditions.
10. What is the open-end horizontal pull strength?
A: The limit force applied horizontally to the open end of the chain belt to make it open and destroy the open end.


12. What does BS3084 refer to?
Answer: British zipper standard.
13. What does ASTM2061 refer to?
Answer: American Society for Testing and Materials zipper standard.
14. What does DIN3419 refer to?
Answer: German zipper standard.
15. What are the main materials used for metal zipper teeth?
Answer: Aluminum alloy, brass, nickel silver, zinc alloy, etc.
16. What are the main surface treatments for metal zipper teeth?
Answer: Yellow plating for aluminum zippers, white plating for brass zippers, black nickel plating, green bronze, red bronze, silver plating, gold plating, etc.
17. What are the main materials used for injection molded zipper teeth?
Answer: Polyoxymethylene.
18. What are the main raw materials for nylon zippers?
Answer: Polyester monofilament, core yarn, polyester processed yarn, sewing thread, and zinc alloy of sliders, engineering plastics, etc.
19. What are the main dyes for nylon zipper dyeing?
Answer: Disperse dyes.
20. Why does it not meet environmental protection requirements if the dye contains banned azo?
Answer: Some colors in disperse dyes contain azo components. Dyed zippers can induce certain diseases when in contact with the human body, so they are unsafe.
21. Why are nylon zippers prone to color difference?
Answer: Since the main raw materials used in nylon zippers are polyester monofilament, core yarn, polyester processed yarn, sewing thread, etc., the weights are different, and the professional coloring of the zipper is different, it is easy to produce color difference on the same zipper.
22. What is the basis for judging color difference?
Answer: National standards, GB/T250, GB/T251.
23. Under what environmental conditions can the color difference level be identified?
Answer: Identify the color difference level in a color matching box with a standard light source.
24. What are the commonly used light sources internationally?
Answer: D65, CWF, TL84, etc.

《More professional knowledge about zippers》
25. What is the combination of the slider and the tab?
Answer: The limit force of breaking the tab by pulling it vertically away from the slider body.
26. What is the load pull times?
Answer: The number of times the slider can withstand reciprocating pulls under the specified transverse and longitudinal tension.
27. What is the current industry standard code for zippers in China?
Answer: Metal zippers: QB/T2171-2001\Injection zippers: QB/T2172-2001\Nylon zippers: QB/T2173-2001.

Introduction to zipper types:
When a closed-end zipper is pulled open, the two side chain belts cannot be completely separated.
One-way closed-end zipper refers to a closed-end zipper with one zipper puller.
Two-way closed-end zipper refers to a closed-end zipper with two pullers, which can be opened and closed in opposite directions or in opposite directions.
a. When the two pullers pull the chain apart, the zipper is in an "O" shape;
b. When the two pullers pull the metal chain apart, the zipper is in an "X" shape.

Matters needing attention in continuous dyeing of ribbons

2024-11-19


1. Factors of ribbon blanks: First of all, we should pay attention to whether the yarn used in the ribbon blanks is from the same batch, because the "oil" contained in different batches of yarn is different. If it is blended, it will become a factor of the color in the dyeing process; secondly, whether the blank has been pre-treated. The dyeing effect of the refined blank is very good, because the "oil" on the yarn is removed after treatment, and the dye can be directly in contact with the fiber for dyeing without protection.